Wettelijke gemeenschap van goederen
Wettelijke gemeenschap van goederen
Tot 31 december 2017 worden zonder huwelijkse voorwaarden alle schulden en vermogen gemeenschappelijk voor hen die gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Vanaf 1 januari 2018 wordt dit anders. Er ontstaan dan 3 vermogens. Deze zijn:
- het privévermogen van de man;
- het privévermogen van de vrouw;
- het (afgescheiden) vermogen van de gemeenschap.
Al het voorhuwelijkse vermogen en al de voorhuwelijkse schulden blijven privé. Dat wat tijdens het huwelijk is opgebouwd wordt gemeenschappelijk. Er zijn enkele uitzonderingen en die hebben te maken met het opstellen van huwelijksvoorwaarden.
Voorheen moesten er ook testamentaire uitsluitingclausules gemaakt worden maar dat hoeft vanaf 1 januari 2018 niet meer want dan blijven die schenkingen en nalatenschappen privé vermogen. Ook bij scheidingen heeft u vanaf 1 januari 2018 met deze 3 vermogens te maken.
Bekijk ook
-
Wat is geld? Weten we nog wat geld is? Wat kun je kopen?
Nov 30, 2021
-
Is de rechterlijke macht in Nederland minder legitiem en democratisch dan in omringende landen? Ja.
Oct 13, 2021
Dit artikel onderzoekt beknopt hoe de rechterlijke macht in Nederland is geregeld vanuit democratisch perspectief. Dit wordt beknopt afgezet tegen een aantal Europese landen. Behandelen we andere landen hetzelfde als ons eigen land. Waarom ondernemen wij geen pogingen om de rechtspraak meer te democratiseren. Veel meer burgers zijn hoger opgeleid dan honderd jaar geleden. De maatschappij is complexer geworden waardoor ook de circle of competence van rechters is afgenomen. -
“Wat de DNB heeft verwoest is niet om te lachten”
Sep 16, 2021
“Wat de DNB heeft verwoest is niet om te lachen”. Zij gaat uit van te lagen rekenrente en van een fout rekenmodel. Foute premissen gaven onjuiste uitkomsten waardoor inmiddels tientallen of honderden miljarden euro's niet bij pensioenopbouwers of gepensioneerden is terechtgekomen.